Στοματολογικό Ιατρείο Logo
facebook blogger google plus twitter twitter

Μιχαλακοπούλου 179, Αθήνα
(πλησίον νοσοκομείου Παίδων)
Τ: 210 77 18 464
 
 
   

Καρκίνος του ΣτόματοςΟ καρκίνος του στόματος, αν και όχι ιδιαίτερα γνωστός συγκριτικά, είναι δυστυχώς ανάμεσα στους συχνότερους καρκίνους που προσβάλλουν τον άνθρωπο. Ορισμένοι αιτιολογικοί παράγοντες που ενοχοποιούνται για την ανάπτυξή του καρκίνου του στόματος είναι το κάπνισμα, ο συνδυασμός καπνίσματος και οινοπνεύματος, ο συνεχής μηχανικός τοπικός ερεθισμός (π.χ ένα αιχμηρό, σπασμένο δόντι), ιοί, ενώ και η κληρονομικότητα παίζει βασικό ρόλο.

Συνήθως ο καρκίνος του στόματος εμφανίζεται ως μία πληγή που δεν κλείνει ή σαν ένας όγκος ή ογκίδιο που δεν προϋπήρχε και το μέγεθός του αυξάνει σταδιακά, μπορεί όμως να υποδυθεί πάρα πολλές μορφές, ειδικά στα πρώτα στάδια εμφάνισής του, κάποιες, δε, φορές η ύπαρξή του αποκαλύπτεται ως τυχαίο εύρημα. Η θεραπεία ποικίλλει (χειρουργική αφαίρεση, ακτινοβολίες, χημειοθεραπείες) και η καλή πρόγνωση σχετίζεται άμεσα με την έγκαιρη και πρώιμη διάγνωση της νόσου.

Είναι, κατά συνέπεια, επιτακτική ανάγκη όταν αντιληφθούμε κάποια «ύποπτα» σημάδια στο στόμα μας, να γίνεται άμεσα εξέταση από κάποιο Ειδικό Στοματολόγο, οι ομάδες, δε, υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου του στόματος (βαριοί καπνιστές, ασθενείς που έχουν αναπτύξει στο παρελθόν καρκίνο του στόματος ή κάποια προκαρκινική ενδοστοματική βλάβη και άτομα με βεβαρημένο κληρονομικό ιστορικό σχετικά με το καρκίνο του στόματος) θα πρέπει να εξετάζονται από Στοματολόγο προληπτικά και περιοδικά χωρίς να υπάρχει απαραίτητα κάποια προειδοποιητική ένδειξη.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ https://stomatologiko-iatreio.blogspot.gr/2014/04/blog-post_11.html